Активні тури




Вибір виду туристичного походу
Туристичні походи бувають різними за видами, складності та тривалості. І оскільки не для всіх важлива спортивна складова даного заходу (багато хто хоче відпочити без зайвих фізичних і моральних навантажень), на самому початку потрібно зрозуміти чого ви (і ваші потенційні супутники) очікуєте від походу.
Існує велика кількість видів туристичних походів (пішохідні, велосипедні, гірські, водні та ін), тому першим ділом виберіть той вид туристичного походу, який вам цікавий. Але завжди враховуйте, що в кожному виді походів є свої особливості. Наприклад, для водного походу вам обов'язково знадобиться спеціальне туристичне спорядження (байдарка або катамаран, весла, рятувальні жилети і т.д.).
Найдоступнішим є пішохідний туристичний похід. Хоча і тут вам знадобиться туристичне спорядження (намет, рюкзак, спальник та ін), але воно буде набагато доступніше, а також дешевше в прокаті.
Зупинимося на пішохідному туристичному поході і розповімо про те, як правильно підготуватися і провести цей захід, щоб ви і ваші попутники отримали задоволення від походу.
Пошук і вибір попутників
Дуже часто в походи ходять з друзями та знайомими. Це зводить до мінімуму можливість виникнення конфліктних ситуацій і значно полегшує спілкування в процесі підготовки та проведення туристичного походу. Можна ходити в походи і з малознайомими людьми, але вкрай бажано хоча б один раз побачити і поспілкуватися вживу з тими, з ким ви будете ділити «всі тягаря і позбавлення». Пам'ятайте, що попутники можуть як скрасити, так і зіпсувати будь-який похід. І в даному випадку не настільки важливий вік або стать, куди важливіше горезвісна психологічна сумісність.
Якщо організатором походу є ви, то потрібно як мінімум один раз зібрати весь склад майбутньої групи і обговорити з усіма учасниками можливий маршрут, мети та обов'язки кожного учасника.
Кількість учасників групи ви визначаєте самостійно (якщо ви є організатором), але слід врахувати, що оптимальним вважається 4-8 чоловік. Ця кількість дозволяє не перевантажувати кожного учасника громадським спорядженням (казанки, сокира тощо) і, в той е час, зберегти мобільність групи.
Постановка цілей походу і вибір маршруту
Чітка постановка цілей на етапі підготовки до походу допомагає правильно спланувати похід і врахувати можливість виникнення позаштатних ситуацій (погіршення погодних умов, можлива хвороба будь-кого з учасників групи та ін.) Постановка цілей виробляється на підставі даних про передбачуване маршруті. Якщо маршрут передбачає постійну фізичне навантаження, то на стадії підготовки варто врахувати фізичні дані всіх майбутніх учасників подорожі.
Якщо досвіду участі у походах немає, а також відсутні навички роботи з географічними картами і компасом, бажано вибирати добре марковані (з наявністю туристичних вказівників) маршрути. Але слід врахувати, що навіть добре марковані маршрути бувають різного ступеня складності, тому вибирайте маршрут в залежності від фізичних можливостей групи. І завжди потрібно пам'ятати, що швидкість руху групи визначається швидкістю руху найслабшого учасника. Тому, якщо в групі будуть новачки, намагайтеся не планувати пройти в день більше 15 км, якщо тривалість походу до 4 днів, і не більше 10 км для походів тривалістю від 4 днів.
При пошуку маршрутів можна використовувати туристичні карти, або просто шукати маршрути в цікавлять районах за допомогою інтернету. Часто в інтернеті разом з картами маршрутів є і детальні звіти, де майже завжди детально описані всі нюанси. Але варто враховувати погодні умови, які прогнозуються в даному районі, і робити виноску на сезонність (у деяких районах весняні струмки до кінця літа пересихають).
Заплануйте можливі шляхи сходу з маршруту та альтернативні варіанти під'їзду. Ну і заздалегідь сплануйте від'їзд з урахуванням того, що в гористій місцевості дуже часто може не ловити телефон (особливо в низинах). Тому не завжди вийде в останній момент викликати таксі.
Розподіл обов'язків між учасниками групи
Перед початком походу у групи обов'язково повинен бути керівник. Найчастіше їм вибирають найбільш досвідченої людини. Але це не є правилом, найбільш досвідчений може.
Керівник курирує всі питання (починаючи з розробки маршруту і закінчуючи закупівлею продуктів) і несе відповідальність за всіх учасників групи. Тому він завжди повинен намагатися врахувати інтерес всіх учасників, але остаточне рішення з організаційних питань приймає він.
Також у групі може бути завгосп (завідує розподілом продуктів), медик (надає першу медичну допомогу), ремонтник (поточний ремонт спорядження), фотограф, літописець та ін Всі посади не обов'язкові в походах тривалістю до 4 днів, але не є зайвими в більш тривалих походах. Розподіл обов'язків між учасниками групи значно полегшує процес підготовки та проведення походу (кожен відповідає за свою ділянку роботи).
Підготовка туристичного спорядження
Якщо в похід ви йдете вперше, і у вас немає необхідного спорядження, не поспішайте його купувати. Можливо, воно більше ніколи в житті вам не знадобиться (якщо звичайно вас знову не потягне на пригоди). Найпростіший вихід - взяти необхідне спорядження в прокат після безрезультатного дістати його за допомогою знайомих.
Всі туристичне спорядження поділяється на групове (громадське) і особисте.
До групового спорядження відносяться:
1. Намет. Часи, коли в похід брали звичайні «брезентухі» проходять безповоротно. Сучасна туристичний намет досить легка (близько 1 кг ваги на кожного учасника), швидко ставиться і добре захищає від примх природи. Варто сказати, що мова йде про двошарової наметі стандартної конструкції будь-якої компанії, яка спеціалізується на виробництві туристичного спорядження і працює на цьому ринку більше 5-ти років (Hannah, Marmot, Alexica, Pinquin та ін.) Намети бувають різної місткості. Найбільш поширені 2-х, 3-х і 4-х місні. Дуже часто виробники пишуть, що в наметі поміщається 2 +1 (або 3 +1) людини. Це говорить про те, що з мінімальним рівнем комфорту в наметі помістяться 3 (або 4) людини. У більшості наметів стандартної (сферичної) конструкції є тамбур (іноді їх два), в який можуть бути заховані рюкзаки, взуття, одяг та спорядження під час сну, дощу і т.д.
2. Котли для приготування їжі. Котлів повинна бути два (один для приготування їжі, другий - для чаю). Котли повинні бути одночасно легкими і міцними. У них повинна бути дуга для підвішування над вогнищем. Розміри котлів повинні бути наступними: для їжі - 500 мг на людину, для чаю - 300 мг на людину. У рідкісних випадках (дівчатка часто їдять менше ніж хлопчики) ці норми можуть бути зменшені, але в цьому випадку краще взяти трохи більше, ніж потім доварювати або повторно кип'ятити воду на чай.
3. Кухонне начиння: черпак, дошка для нарізки, ніж (мінімум один), губка для миття посуду. Вся кухонне начиння повинна бути легкою і міцною. Не бажано брати щось з домашнього сервізу, воно може дуже сильно зносився в поході.
4. Ремонтний набір: нитки з голками (одна обов'язково повинна бути «циганської»), універсальний клей, маленький моток дроту. Ремонтний набір повинен допомагати виконувати поточний ремонт спорядження.
До особової спорядженню відносяться:
1. Рюкзак. Туристичний рюкзак відрізняється від звичайного не тільки розмірами, але й конструкцією. У туристичного рюкзака обов'язково є кріплення на пояс, що переносить основне навантаження з плечей на ноги. Що підвищує витривалість, дає можливість вільно працювати руками (це особливо необхідно в гірському туристичному поході) і не так сильно сковує рух тулуба. У рюкзака повинна бути в наявності регулювання спини по висоті, що допомагає підігнати його під зріст власника. Бажано. Щоб у рюкзака була накидка від дощу. В іншому випадку доведеться брати дощовик, щоб речі в рюкзаку не промокли. Розмір рюкзака вимірюється в літрах. Для походів тривалістю до 4 днів підійде рюкзак місткістю до 40 літрів, більш тривалі походи вимагають більш містких рюкзаків. Все буде залежати від кількості особистих речей, спорядження та харчування, а також методу розливу рюкзака (див. нижче).
2. Спальник. Бажано щоб він відповідав тому сезону, для якого він призначався (влітку буде спекотно в надмірно теплом спальнику, а взимку можна замерзнути в дуже тонкому). Часто виробники вказують на спальнику три температури (іноді чотири): максимальну, мінімальну і екстремальну. Орієнтуватися слід на максимальну і мінімальну, екстремальна - температура, при якій людина зможе проспати 6 годин на позі ембріона (не зовсім комфортний сон) і не замерзнути. Конструкції спальників бувають двох видів: кокон і ковдру. Для звичайного пішохідного походу немає різниці спальник якої конструкції використовувати. Головне звернути увагу на температурний режим.
3. Карімат (пінополіуретановий килимок). На ньому сплять, сидять і просто лежать на привалах. Він захищає ваше тіло від зайвих втрат тепла. Він дуже часто буде вам у нагоді і в повсякденному житті, тому рекомендую купувати його в будь-якому випадку.
4. Налобний ліхтарик. Бажано, щоб був хоча б один на намет. Дуже сильно спрощує пересування в темний час доби і допомагає набагато швидше зорієнтуватися на місцевості.
Взуття для походу
Взуття - одна з найважливіших складових будь-якого походу. Вона повинна бути спеціалізована, расхоженная і не промокає. Це звичайно в ідеалі. Можна йти в похід і в кросівках, але такі високі вимоги до взуття пред'являються не дарма. Перш за все, слід врахувати, що крім ваги вашого тіла на взуття буде тиснути ще і вага вашого рюкзака, а це ще додаткових 10-15-20 кг. Ви рідко будете ходити по підготовлених стежками, що вимагає гарного захисту халяви (високих «бортів», для захисту від вивихів), хорошого протектора підошви (щоб уникнути прослизання) і вологозахисного покриття (щоб уникнути промокання ніг). Це аж ніяк не означає, що ви не зможете пройти маршрут у звичайних кросівках (що дуже часто і відбувається), але взуття бажано приділити більше уваги. Крім цього в теплу пору року не бажано ходити в сандалях з відкритим носком (ноги в процесі ходьби потіють і починають ковзати; можуть потрапляти дрібні камінці), кедах з тонкою підошвою (швидко нагріваються) і капцях.
Туристичне взуття повинна бути на 1-1,5 розміри більше, щоб була можливість одягнути її на товстий носок (в теплу пору року - бавовняний, в холодну - вовняний, або з іншого теплого матеріалу). Це допоможе попередити появу мозолів і потертостей.
Також потрібно взяти змінне взуття, для ходьби по вечорах на привалі. Це можуть бути і шльопанці і сандалі, головне, щоб вони не були занадто важкими і не займали багато місця в рюкзаку.
Одяг для походу
У піший туристичний похід не потрібно брати багато одягу. Якщо похід тривалістю до 4 днів, то одягу взагалі потрібен мінімум. Для більш тривалих походів бажано мати кілька змінних майок, кілька пар шкарпеток (швидше за все буде можливість їх прати постійно). Крім цього, потрібно мати штормову (не промокає і не продувається) одяг, легкі швидковисихаючі штани (шорти), флісова (теплу) кофту, теплі шкарпетки, шапку (якщо це весна, осінь, чи зима) і кепку. Перелік необхідного одягу залежить від кліматичної зони і висоти, на яку планують підніматися учасники походу. Природно, що для походу в зону снігу цього одягу може бути мало, а для походу вздовж моря влітку - багато. Завжди потрібно керуватися здоровим глуздом і враховувати те, що, по-перше, ваші речі вам же і доведеться тягнути, а, по-друге, вам потрібно буде переодягнутися в щось, якщо раптом промокніть до нитки.
Нижня білизна кожен бере в залежності від потреби, але з урахуванням того, що в походах часто можна і випрати деякі швидковисихаючі речі.
Медична аптечка
Медична аптечка буває групової та особистої. У груповій розміщуються препарати для надання першої допомоги (йод, бинти, антибіотики, антіаллергенти та ін.) У особисту аптечку кожен сам для себе бере ліки від своїх хронічних хвороб (наприклад, якщо людину мучать мігрені). Крім цього разом з аптечкою має бути кілька еластичних бинтів (на випадок розтягувань), медичний спирт і крем від засмаги (в горах особливо актуально). Вміст аптечки залежить від місця проведення походу, якщо до найближчого населеного пункту (аптеки) не далеко, то можна обмежиться лише найнеобхіднішими препаратами. Також в похід можна узяти засіб від комарів.
Засоби особистої гігієни
Мило, зубна паста, зубна щітка, пакетований шампунь, маленький рушник і т.д. Не варто носити з собою великі упаковки шампунів і бальзамів з кондиціонерами, вони навряд чи стануть в нагоді, але додадуть зайвої ваги. Дівчатам слід узяти запас засобів особистої гігієни, при навантаженнях організм може у кожного по-різному реагувати.
Складання продуктової розкладки і закупівля продуктів
Стандартний раціон у поході ділиться на три частини: сніданок, обід і вечерю. Причому сніданок і вечерю, зазвичай, полягають у повноцінному приготуванні їжі, в той час як обід - своєрідний сухий пайок. У кожному окремому випадку ця схема може змінюватися. Тому варто закуповувати продукти виходячи з планованого кількості прийомів їжі. Якщо похід не тривалий, то можна і не ставитися прискіпливо до кожного граму продуктової розкладки. Але якщо похід тривати більше 5 днів, то тут потрібно постаратися врахувати всі нюанси.
Насамперед варто зрозуміти, скільки часу виділяється на приготування їжі. Якщо в день заплановано пройти 15 км, то витрачати кожен раз по 2 години на приготування їжі ви навряд чи станете. Найбільш прийнятним варіантом є такий, при якому вранці варять кашу або макарони; в обід роблять бутерброди з хліба, сиру і ковбаси, а на вечерю вже готують щось типу похідного супу. У кожному прийомі їжі присутня чай з лимоном і печиво (шоколад), для поповнення запасів вітаміну С і глюкози.
Кількість необхідних продуктів залежить від планованих навантажень і погодних умов. Стандартна денна норма споживання для дорослої людини складає близько 2000 Ккал. У походах ця норма може збільшуватися 3000 Ккал. Вага продуктів на один день становить близько 800 грам. Не варто купувати продукти у скляній упаковці (тушонку), вона важка і досить тендітна. Всі крупи бажано перепакувати в пластикові пляшки, які перед цим слід добре висушити.
Одноразові норми споживання деяких продуктів для однієї людини становлять: пшоняні крупи - 70 г; гречка, рис та макарони - 80 г; манні крупи - 50 г; вівсянка - 60 г; ковбаса - 50 г, цукор - 25 г; тушонка - 70 г ; хліб - 35 г, чай - 5 м.
Крім основних прийомів їжі існує ще «підніжний» корм (їжа під час руху). До нього належать: родзинки, курага, карамельки, шоколадні батончики та ін Це енергетичні продукти, які підвищують витривалість і в якійсь мірі вгамовують голод.
Продукти бажано купувати централізовано. Якщо на маршруті будуть зустрічатися населені пункти, то можна купувати продукти з урахуванням цього (наприклад, хліб і цукор можна докуповувати).
Фінальне приготування до походу
Після того, як всі речі і спорядження зібрані, потрібно приступати до упаковці рюкзака. Перший справою стоїть упакувати в герметичну упаковку всі продукти (цукор і крупи - в пластикові пляшки), одяг і спальник. Пам'ятайте, що центр ваги повинен знаходитися між лопатками (ближче до спини), це дуже сильно полегшить вам пересування на маршруті. На дно рюкзака слід покласти спальник і одяг, вище - продукти, ну і з самого верху - найбільш затребувані речі (кепку, дощовик і т.д.).
Початок походу
Насамперед у вас повинні бути номери всіх екстрених служб. При можливості бажано зареєструватися у них. Вони завжди володіють оперативною інформацією і зможуть підказати про прохідність того, чи іншого маршруту. Це стосується тих походів, де ви будете якийсь час знаходиться в дикій природі без прив'язки до цивілізації.
Крім цього потрібно переконатися в тому, що ваш телефон заряджений на максимум. Ніколи не буде зайвою запасна батарея до телефону.
Так само у вас повинні бути компас і докладні туристичні карти місцевості (1:100000, а краще 1:50000), якщо ви відправляєтеся на густонаселений район, потрібна хоча б план-схема місцевості.
Попередньо потрібно потренуватися в орієнтуванні на місцевості.
Похідна частина
Переходи (рух без зупинки) не повинні перевищувати 40 хвилин, при підйомі необхідні і більш часті зупинки. Час відпочинку має становити 10-15 хвилин (цілком вистачає для відновлення сил). Воду пити під час руху не бажано, а от під час зупинок - просто необхідно.
Приготування їжі в поході
«Війна війною, а їжа - за розкладом». Сніданки, обіди і вечері бажано планувати біля води, інакше доведеться носити воду з собою. Якщо є можливість, можна влаштувати чергування. Зазвичай чергують дві людини. Чергування починається з обіду і закінчується на наступний день після сніданку.
У разі приготування їжі на багатті подбайте про пожежну безпеку (обкласти вогнище камінням, приберіть сушняк навколо багаття, переконайтеся, що поблизу немає сухого дерева). Їжа краще готується на повільному вогні, пам'ятайте про це. Перед сном потрібно переконатися, що багаття згас. Не залишайте гаряче вугілля після себе, це може бути причиною лісових пожеж. У деяких місцях розводити багаття не дозволяється, постарайтеся уточнити цю інформацію заздалегідь, щоб візит лісників не здивував вас.
Найголовніше - не залишайте сміття в лісі. Його ніхто не винесе за вас, а розкладатися він може дуже довго (пластикова пляшка - близько 500 років).
Не забувайте, що в туристичному поході головне весела компанія і уважність на стадії підготовки.


Обновлен 31 янв 2013. Создан 26 янв 2011



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником